Zadnji delovni dan v šoli Zadkine

 13. 10. 2023

Prebudili smo se v deževnem jutru. Ob 8:30 smo začeli s poukom v slaščičarski delavnici. Pripravljali smo tradicionalne speculaas piškote v obliki raznih figuric. Oblikovali smo jih z zelo starimi modeli, saj nam je učitelj praktičnega pouka povedal, da mu je te modele podaril njegov dedek in tradicionalno so to oblika svetega Miklavža in njegovih pomočnikov.

Piškoti so narejeni iz testa, ki med peko ne preveč vzhaja. Kot vzhajalno sredstvo se uporablja pecilni prašek, dodan pa je tudi delež ržene moke in speculaas začimbe, zato je testo temno rjave barve.

Poleg tega smo delali tudi jajčne piškote, pri katerih je vzhajalno sredstvo amoniak. Okrogle blazinice premera približno 10 cm tudi pripravljajo v času svetega Miklavža in božičnih praznikov.

Medtem, ko so se naši piškoti pekli, smo pripravili pokušino naših izdelkov, ki smo jih pripravljali prejšnji dan ( orehova in pehtranova potica, osja gnezda in kvašena zavihanka ). Vsi so naše pecivo zelo pohvalili in skupna ugotovitev je bila, da je naše pecivo manj sladko kot njihovo.

Za kosilo smo dobili lunch paket ( pink box ).

V popoldanskem času nas je gospa Linda peljala na sprehod po enem za nas še neraziskanem delu mesta, kjer smo imeli možnost poskusiti njihovo specialiteto - herring. To so očiščeni surovi fileji ribe morska sled, ki jih jedo z drobno narezano čebulo in brez pribora. 

Med ogledom mesta nas je ujel močan dež z vetrom, da smo se vsi premočeni vrnili v hotel.

Zvečer pa nas je gospa Linda peljala na večerjo v restavracijo Humprey`s v centru mesta. Prijetno smo se družili in se ob koncu večerje poslovili. Zahvalili smo se ji za njihovo neizmerno gostoljubje, nove izkušnje in dobrosrčno prijaznost.

Lep pozdrav

Tomi Poljak, Eva Jamnik, Viktorija Bradeško, Zala Gartner, Nika Jeras Kršinar, Zala Kastelic in Alenka Kodele





























Komentarji